Choć wydawać się to może nietypowe, to spaghetti wcale nie musi być makaronem. Coraz więcej przepisów w ramach kuchni bezglutenowej wprowadza opcje spaghetti z różnych warzyw, które stają się dzięki temu zdrowym i pięknie się prezentującym uzupełnieniem każdego posiłku.
Spaghetti z marchewki i cukinii
Nie ma nic prostszego niż przygotowanie dania z tym nietypowym spaghetti. Poradzi sobie z nim każdy, a całość przyrządzania potrawy zajmuje naprawdę kilka minut.
Aby zrobić spaghetti z cukinii i marchewki, należy przygotować całą, średniej wielkości cukinię oraz dwie, trzy marchewki. Warzywa myje się dokładnie, a następnie obiera. Później należy pociąć je na paski z pomocą obieraczki.
Tak przygotowaną cukinię i marchewki podsmaża się z czosnkiem na patelni. Zajmuje to raptem kilka minut. Jako dodatek można przyrządzić kremowy sos na bazie serka, oliwy i suszonych pomidorów, które miesza się ze sobą, a następnie wrzuca na patelnię do pozostałych składników. Spaghetti bez sosu może również stanowić świetne uzupełnienie bardziej rozbudowanych dań. To świetna opcja, gdy mamy mało czasu i szukamy pomysłu na pyszne i wartościowe danie.
Najnowsze komentarze